Hold motivationen oppe

Hold motivationen oppe

10. februar 2020 Af Laura Larsen

I kender alle sammen godt følelsen, at tingene ikke går som men har forventet. Det gælder i mange sammenhænge, men jeg lægger fokus på 2 ting, der er relevant for mig.

Det ene er ridning og det andet er skolen. Grunden til at jeg nævner skole er fordi, det er en stor del af min hverdag og det er noget jeg kan sige noget om.

I kender alle sammen godt følelsen, når det er vinter og det bliver hurtigt mørkt og trist, så har man større tendens til at miste motivation. Til dels fordi der er færre lyse timer i døgnet end om sommeren og til dels fordi vi som menneske meget let bliver påvirket af vejret. Vi skal alle sammen huske at der er altid 24 timer i døgnet, uanset om det er sommer eller vinter.

Jeg kan mærke på mig selv at jeg bliver lidt mere doven og har ikke så meget lyst til at lave skolearbejde osv. Jeg tager tit afsted mens det endnu er mørkt om morgen og kommer oftest hjem når det er ved at blive mørkt. Så kan man meget let føle at det meste af dagen er gået, og man mangler endnu at tage ud i stalden og gøre de ting man nu skal derudover læse/forberede til næste dag.

Træning bliver nedprioriteret

Det der tit bliver nedprioriteret for mig, er at træne yderligere. Jeg vil gerne blive stærk og en endnu bedre rytter. Jeg har ikke lyst eller har motivation til at tage den pokkers løbetur eller bruge 20 min. på at træne. Jeg har ellers et super godt træningsprogram, der er lavet til at passe ind i en travl hverdag, og alligevel bliver den overset.

For god til at være doven!

Vi som menneske har en naturlig tendens til at vælge sofaen frem for at træne. Jeg kan meget nemt “komme” til at se noget fjernsyn på 1 time, og hvad kunne jeg have gjort i stedet for. Tage en løbetur på 20-30 min og få mere energi. Ja det kunne være dejligt, hvis det var så nemt at rejse sig fra sofaen og tage de forbandede løbesko på og bare løbe en tur. Og dog kommer undskyldningerne ind alligevel. Det er for koldt, det er for mørkt, det har været en lang dag, hesten er redet så jeg har fået dagens motion og man kan blive ved.

Det samme gælder for læsning af pensum. Jeg føler dog at jeg er mere motiveret til at læse og forberede til næste dag. Jeg gør det sværere for mig selv, hvis jeg ikke får læst op til næste undervisningsdag. Det det bliver svært for mig i skolen, når jeg ikke har læst, er at jeg ikke kan følge med. Jeg er døv og bruger cochlear Implant, derfor har jeg en nedsat hørelse og det kan være udfordrende i undervisningssituation. Jeg er typen der har en irriterende behov for at få alt at vide. Hver eneste sætning, hver eneste ord. Hvis jeg ikke får det med, så bliver jeg skør.

Forberedelse er nøglen

Derfor forbereder jeg og skriver gode noter, for så kan jeg bedre sige til mig selv, at det ikke gør noget, hvis jeg ikke lige får hørt hvad underviseren siger eller andet, for jeg har sikkert skrevet det som note. Det er også meget svært for mig at skrive noter til forelæsninger, så dem sørger jeg for at læse ekstra godt på stoffet og lave så gode noter, således jeg slipper for at skulle skrive det ned under forelæsning og komme 4-5 slides bagud og helt miste tråden.

Hvordan holder jeg så motivationen oppe?

Jeg holder motivationen oppe, ved at have et mål for det jeg vil. Ved at sætte et mål gør, at man kan visualisere vejen til målet. Dog skal man passe på med at sætte mål der er uopnåeligt. Jeg vil f.eks. aldrig sætte et mål for OL-deltagelse i spring, for det er uopnåeligt for mig. For andre er OL et mål der er realistisk for det niveau man rider på. Et mål for mig skal ses som en skridt på vejen til noget større. Hvis jeg opfylder mit mål, så kan jeg hæve barren lidt og opnå den, for derefter at hæve barren.

Det er ikke nok at sætte et mål for at holde motivationen oppe. Man skal også virkelig arbejde for sagen. Hvis man ikke arbejder for sagen, så er det ligegyldig med hvilken som helst mål man sætter sig for, for alt kommer ikke bare til en. Det kræver blod, sved og tårer i alt det man vil opnå i livet. Vi har kun den ene liv, og hvordan den skal se ud, er op til en selv.

Det er også vigtigt at være mentalt stærk og ikke lade de bump der kommer på vejen, store som små, slå dig helt ud, for så er du tilbage til start. Det kan godt være at det ikke ligger til dig at være meget arbejdsom og virkelig kæmpe for det man vil, men det er oftest det der skal til.

Det er okay at søge hjælp

Man skal heller ikke være bange for at spørge om hjælp, for at kunne nå sit mål. Om det er en underviser på skolen, chefen på arbejdspladsen eller din dressur/springunderviser. Det er ingen svaghed at spørge om hjælp. Tværtimod viser du styrke i at spørge andre til råd/hjælp for man oplever tit at vi kan godt lide at hjælpe andre. Ved at spørge en anden om hjælp styrker forholdet mellem jer to som individ, men også de enkelte personer. Den der søger hjælp, kan komme videre og tættere på målet, den der giver hjælpen, lærer noget af det. Personen der hjælper dig, vil dig kun godt. ”i de fleste tilfælde”.

Det er også meget vigtigt at man ikke presser en selv for meget. Vi har nogle grænser og hvis vi presser os for meget, ender vi med at blive skuffet. Det kan godt være en positiv ting at blive presset ud i noget der kan være svært f.eks. at ride. Oftest når vi træner selv, er vi lidt mere afslappet og giver ikke helt de 100% man burde gøre mens man sidder på ryggen af hesten. Så snart ens underviser er på, så rider man automatisk anderledes og giver sig 100%, fordi der er hele tiden en over dig og hjælper dig ved hvert eneste skridt hesten tager.

Man kan altid blive bedre

Derfor får selv de professionelle undervisning af andre. Ens træner kan se noget fra jorden, der ikke bliver set, når man sidder på ryggen af hesten. Man kan altid blive bedre. Det er noget jeg kan lide ved ridning. Man kan altid lære noget nyt, eller blive endnu bedre til det man allerede kan. Dette gælder også for hesten. Men det ligger mest til rytteren til at blive bedre.

Det der også hjælper med at holde motivationen høj, er planlægning. Ved at planlægge kan det være svære at afvige fra planen. For hvis man ikke følger planen, så går det ud over dig selv og den mål du ønsker at nå. Der kan sagtens opstå uforudsigelige ting, som gør man kommer ud af sporet. Så er det op på hesten igen.

For at opsummere hele indlægget, vil jeg give de vigtigste pointer for at holde motivationen høj

  • Sæt et mål
  • Lad dig ikke slå ud af bump på vejen, store som små.
  • Det er okay at have dage, hvor det ikke helt går som det skal.
  • Øv, øv, øv
  • Planlægning

Planlæg dig til målet

Det kan slet ikke nævnes for lidt, men planlægning er nøglen til at man kan nå det man vil i livet. Jeg har en fast plan for hvad jeg skal lave med Kasus. Lige pt. skal vi lige i gang igen, for der opstod en uforudsigelig problem for 2 uger siden og vi er ved at komme tilbage på sporet. Det kan godt tage tid. Så må det tage den tid det tager, og så kommer vi stærkt igen. Heste er levende væsner. De kommer til skade, blive syge, spændte osv. De skal have lov til at komme sig og få den rette hjælp for at komme over på den anden side.

Hvad der var galt med Kasus var at han var uren gående. Han var ikke halt, men der var et eller andet der generet ham og gjorde ham uren. Han kan have tendens til at være lidt øm op til smeden, og Kasus fik nye sko på i fredags. Så det er en masse skridt og meget løsgørende arbejde. Nu er vi oppe på 45 min og jeg vil sætte noget trav ind, for at se hvordan han går. Jeg kan fortælle at det føles meget bedre end den dag Kasus startede med at være uren gående.

Hvad gør du for at holde motivationen ekstra høj i det mørke, kolde vinter?

Relevante indlæg

Drømme for 2020

1 semester overstået

Prioritering af tiden. Det kan være svært